Treenistä palautuminen: paljon kehonhuoltoa? Kuinka löytää aikaa palautumiselle?

Miten löytää tasapaino treenin, töiden/opiskeluiden ja levon sekä palautumisen suhteen?  

Ensimmäisenä kysyisin: mistä olet valmis luopumaan, että saat enemmän aikaa itsellesi ja palautumiselle? Teetkö joitain asioita vain siksi, että se on tärkeää muille ihmisille? Uskallatko pistää oman jaksamisen ja hyvinvoinnin ykköseksi?  

Kun oma jaksamisesi ja palautumisesi toimii, olet paljon enemmän hyödyksi muille! Opettele priorisoimaan aikaasi, ja tekemään asioita itsesi eteen, jotka edistää omaa hyvinvointia. Kaikkea kivaa ei voi tehdä yhtä aikaa, ja toisaalta taas jos jotakin tarpeeksi kovasti haluaa tehdä, niin sille kyllä löytyy aikaa, esim. Treenaaminen, lenkkeily tai kirjojen lukeminen. 

“The best work you will ever do is working on yourself” 

PALAUTUMINEN 

Treeni aiheuttaa stressiärsykkeen keholle, jonka seurauksena suorituskyky hetkellisesti heikkenee. Toiseksi, meidän kehomme ei tiedä, aiheutuuko stressi fyysisestä treenistä vai psyykkisestä kuormituksesta (esim. Opiskelut/työ tai ihmissuhteet). Tarvitsemme palautumista siis molemmista, henkisestä sekä fyysisestä kuormituksesta. 

Lepo ja palautuminen on edellytyksiä kehittymiselle treenaamisessa. Treeni toimii stressiärsykkeenä, jonka seurauksena suorituskyky hetkellisesti heikkenee. Treenin jälkeen on tärkeää keskittyä riittäviin palautumista tukeviin ominaisuuksiin (ravinto, uni ja lepo, kehonhuolto), jotta treeni tuo kehitystä, ja että meidän suorituskyky parantuu. Tämä on tärkeää ymmärtää lyhyellä aikavälillä (treenien välinen palautuminen), sekä pidemmällä aikavälillä (harjoitusjaksot/-vuodet). Lepopäivillä ja kevyemmillä treeniviikoilla/jaksoilla varmistetaan fyysinen ja psyykkinen palautuminen, terveyden ylläpito sekä pitkäntähtäimen kehittyminen.  

KEHONHUOLLON MERKITYS 

Mä uskon, että vähemmän ja fiksusti treenaaminen tuottaa myös parempia tuloksia pidemmällä aikavälillä, kuin enemmän ja liikaa. Kevyttä harjoittelua ja kehonhuoltoa voi ja kannattaakin tehdä lepopäivinä tukemaan palautumista, ja se tukee mielen sekä kehon palautumista, eikä rasita liikaa. Kehonhuolto edes auttaa palautumista ja ennaltaehkäisee myös fyysisiä vammoja. Liikkuvuutta kehittävien liikkeiden lisääminen myös treenien alkuun sekä loppuun lisää huomaamatta kehonhuollon tekemistä viikkoihin, ja näin ollen edes auttaa palautumista yllättävänkin paljon lähes huomaamatta! Jos treenaat esim. 3x viikossa, ja teet treenin alkuun 10min liikkuvuutta edistäviä lämmittely liikkeitä, tuo se jo 30min kehonhuoltoa viikkoon! Lisäksi, jos treenin loppuun vielä rullailet/venyttelet 10min, tekee se jo toiset 30 minuuttia viikkoon. Ei huono, jos omien treenien ohella teet myös viikossa jo 60min kehonhuoltoa ja lisäät liikkuvuutta 😉

Tajusin itse kehonhuollon merkityksen leikkauksesta palautumisen (lue lisää täältä) aikana, jolloin en saanut treenata kovaa, mutta tajusin kuinka tärkeää oli myös mielelle saada ylipäätänsä liikuttaa kehoa erilaisten huoltavien harjoitteiden avulla. Siitä lähtien kehonhuolto on ollut osa mun jokaista päivää. Kehonhuolto on ihan yhtä tärkeää (ellei jopa tärkeämpää) kuin se kova treeni, ja edistää palautumista treeneistä! Meditoi, hengitä, liikuta sun kehoa ja keskity sun ajatuksiin. Päästä irti negatiivisuudesta ja lisää positiivisia ajatuksia ja kiitollisuutta. Sun keho toimii, ja se tekee kaikkensa sun eteen. Muista siis myös itse pitää huolta sun kehosta.  

AJAN LÖYTÄMINEN 

Löydä ne työkalut, mitkä toimii sulle itselle, oli se sitten treenaaminen ja siihen kehonhuollon yhdistäminen esim. alkuun ja loppuun, ulkoilu, meditaatio, jooga, kehonliike, liikkuvuusharjoittelu, venyttely, kirjan lukeminen tai vaikka vähän jotakin näistä kaikista.  

Aina on aikaa tehdä edes 30 sekuntia hengittelyä tai 5 minuuttia kehonhuoltoa kuin ei ollenkaan! Tee just sen verran mikä sun aikatauluihin sopii. Aloita ennemmin lyhyellä ajalla, kuin että vaatisit itseltäsi heti puolen tunnin tai tunnin mittaista kehonhuoltoa. Jos nyt tuntuu, että ei oo aikaa pitää itsestään huolta, niin mistä se on pois? Vähemmän aikaa selata somea tai maata sohvalla..? Kumpi on loppujen lopuksi parempaa pitkällä aikavälillä omalle hyvinvoinnille? 

Muista, on parempi tehdä edes vähän jotain joka päivä kuin ei mitään ollenkaan! Rutiinit syntyy myös päättämällä muuttaa asioita, ja tuomalla pikkuhiljaa tapoja omaan elämään. 

Muistathan sä tehdä myös kehonhuoltoa? Millä tavoin palautuminen näkyy sun elämässä? 

Liity tästä mukaan Train With Mona Tuuli hyvinvointi- ja treeniyhteisöön, jossa luvassa mm. livetreenejä ja kehonhuoltoa! Niitä et halua missata muiden vinkkien ohella, joita ryhmässä jaan 🙂

Lue tästä edellinen postaukseni: ”Luo vaikuttavat aamurutiinit – starttaa päiväsi erinomaisesti!”

Mona Tuuli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *