Vastuu ja valinnat hyvinvoinnista – kestävät ja mieluisat treenivaatteet?

Kaupallinen yhteistyö: Népra
MITÄ HYVINVOINTI ON?

Kun aloitin treenaamisen salilla lapsuuden harrastuksien päätyttyä n. 4 vuotta sitten, ei ollut kyllä aavistustakaan missä olisin tällä hetkellä hyvinvointini saralla. Vaikka urheilu on aina ollut osa elämääni, on monet muut valinnat oman hyvinvoinnin suhteen parantuneet ja muuttuneet merkittävästi aiempaan verrattuna. Kokonaisvaltainen hyvinvointi ei tarkoita ainoastaan kovaa treenaamista ja “terveellisen” ruoan syömistä, eikä se ole mikään pikadietti tai muutos, vaan se on paljon muutakin. Ennen kaikkea se on elämäntapa. 

Hyvinvointi voidaan jakaa fyysiseen, henkiseen, sosiaaliseen sekä taloudelliseen hyvinvointiin. Mielestäni hyvinvointi tarkoittaa tietynlaista tasapainoa kaikkien näiden osa-alueiden kesken, eikä kenelläkään meistä tämä tasapaino näytä tietenkään samalta! Elämä on omanlaisensa tasapainonsa löytämistä, ja muuttuvien elämäntilanteiden takia myös jokaisen meistä elämän arvot ja hyvinvoinnin osa-alueiden painotukset muuttuu ja näyttää erilaiselta vuosien varrella, mutta tiettyjen kulmakivien pitäminen elämässä auttaa jaksamaan ja voimaan hyvin. Kukaan meistä ei myöskään voi olla “täydellinen”, mutta jokainen meistä voi tehdä parhaansa oman sen hetkisen tilanteensa ja hyvinvointinsa mukaan. 

Kun hyvinvoinnista ja liikunnasta on muodostunut elämäntapa, on helpompi valita treenille lähteminen vaikka aina ei huvittaisi, tai pitää itsestänsä huolta läpi haastavien aikojen, sillä tietää mitkä on parempia valintoja omalle hyvinvoinnilleen pitkällä tähtäimellä. Hyvinvointia kun ei voi kerätä pankkiin, vaan sitä on ylläpidettävä jatkuvasti. Kehitystä ei näe yhden yön aikana, mutta katsomalla taaksepäin kuukausia tai vuosia pääset huomaamaan kuinka paljon olet muuttunut ja kehittynyt, niin henkisesti kuin fyysisesti. Kun pidät itsestäsi huolta, pystyt antamaan myös muille enemmän itsestäsi.

Nämä ajatusmallit ovat auttaneet itseäni pitämään hyvinvoinnin eri osa-alueita elämässäni: 

– Liiku itsellesi mieluisella tavalla! On paljon muitakin tapoja liikkua kuin pelkkä salitreeni, jos se ei itseä sytytä. Salitreenitkin voi kuitenkin pitää itselleen mieluisina ja monipuolisina. Vaikka oma pääpainonikin on voimaharjoittelussa, pidän mukana myös monipuolisesti liikkuvuutta, taitoa ja kehonhallintaa lisääviä harjoitteita sekä teen kehonhuoltoa ja kevyttä liikuskelua enkä “vain” kovaa treeniä. Kovastakin treenistä pitää palautua, ottamalla lepopäiviä ja jopa taukoviikkoja, sekä muistamalla kehonhuollon ja muut mieltä palauttavat harjoitteet osana elämää. 

– Ei tarvitse treenata tiettyä määrää viikossa saadakseen tuloksia. Joskus elämä heittää eteen jotain yllättävää muulta osa-alueelta tai kroppa ei ole tarpeeksi palautunut, jolloin on järkevämpää jättää treeni välistä kuin aiheuttaa keholle ja mielelle ylimääräistä stressiä jo stressaavaan tilanteeseen. Tällä hetkellä treenaan 2-4x viikossa, enkä ole ankara itselleni jos joku treeni jää välistä, sillä teen edes jotain sen sijaan että en tekisi mitään! Täytyy kuitenkin muistaa priorisoida treenit omaan arkeen omien aikataulujen ympärille, koska ei tuloksia synny eikä hyvinvointi edisty jos ei ikinä tee mitään. 

– Syön “terveellistä” ja “epäterveellistä” ruokaa – tasapaino on ruokavaliossakin avain.

– Älä perusta omatuntoasi tai arvoasi vaakalukemaan – ennemmin siihen mitä näet peilistä, miten jaksat treenata, edistytkö treeneissäsi, onko energiaa, hyvä olo jne. Painoa ja ulkonäköä tärkeämpää on se mihin kehosi pystyy! 

– Aina ei ole motivoinut olo, eikä aina ole parhaita treenejä, ja se on täysin okei, kunhan vaan jatkaa niistä huolimatta eikä luovuta! Muista myös tarvittaessa levätä. 

– Älä treenaa vaan ulkonäkösi vuoksi, vaan kehittyäksesi omassa lajissasi. Itse treenaan salilla kehittääkseni voimaa, suorituskykyä sekä voimaan hyvin! Mieli ja kroppa on yhtä, ja on tärkeää pitää kokonaisvaltaisesti huolta itsestään.

– Älä ikinä vertaa itseäsi muihin – meidän jokaisen elämä on omanlaisensa tasapainon löytämistä, ja jokainen meistä elää aina hieman eri elämäntilanteessa kuin toinen. Hyvinvointi on tulemista vahvemmaksi ja paremmaksi versioksi itsestäsi, henkisesti ja fyysisesti! Sä pystyt siihen! 

Hyvinvoinnin kulmakiveni koottuna:

Liiku säännöllisesti ja monipuolisesti itsellesi mieluisella tavalla, syö ja juo riittävästi ja kehoa ravitsevasti, panosta uneen, kuuntele omia ajatuksia ja tunteita, kehitä fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia sekä tee kuluttamiseen liittyviä valintoja arvojesi mukaisesti, mikä tarkoittaa itselleni kuluttamista vastuullisesti, eettisesti ja kestävästi. Yksi muutos parempaan ja kestävämpään kuluttamiseen on valita Népran vastuullisesti valmistetut treenivaatteet. Népra on suomalainen, vastuullinen brändi, joka valmistaa vaatteensa eettisesti ja kestävästi.  

Kuvissa päälläni on Saturnus Tights trikoot, jotka sopii täydellisesti niin kovaan treeniin, kuin myös kehonhuoltoon, joogaan ja arkeen! Mukavimmat trikoot jalassa mitä on ollut: ei purista mistään, korkea vyötärö ja näyttää sekä tuntuu hyviltä jalassa! Lisäksi valkoinen Fortuna toppi ja vihreä Juno Longsleeve, jotka sopivat kaikenlaiseen liikuntaan, ja menee myös niin treenatessa, töissä kuin vapaa-ajalla.

Me voimme vaikuttaa vain omiin ajatuksiimme ja tekoihimme. Pienillä muutoksilla on iso vaikutus, ja joka päivä voimme valita hieman paremmin – oman hyvinvointimme, ympäristön ja toisten ihmisten kannalta. Uskalla siis tehdä muutos ja valita paremmin, sillä meistä jokainen ansaitsee sen, ja meillä jokaisella on vastuu valita paremmin. Niin itsemme kuin myös muiden takia. 

Olen niin kiitollinen siitä, että saan tehdä yhteistyötä näin laadukkaan ja vastuullisen yrityksen kanssa, jonka tuotteita voin käsi sydämellä suositella, sekä seistä täysin sanojeni takana samankaltaisen arvojen jakavan brändin kanssa, joka haluaa jakaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tärkeyttä eteenpäin.  

Mitä valintoja teet itse paremman hyvinvoinnin puolesta? 

Tsekkaa Népran muut tuotteet täältä!

♥    

Mona Tuuli 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *