Muuta suhtautumista treeniin: Avaintekijät tavoitteen saavuttamiseksi!

Mikä muutti omaa suhtautumistani treenaamiseen? On vaikeaa kohdata mikä tahansa terveyteen liittyvä haitta, joka vaikuttaa omaan totuttuun arkeen niin paljon. Kahteen viikkoon leikkauksen jälkeen en saanut harrastaa liikuntaa ollenkaan ja nostaa yli 5kg painavia taakkoja, ja jo kävely kaupassa tai vähän kotona siivoaminen ja kotitöiden tekeminen aiheutti huonon ja voimattoman olon. Se on kyllä taistelua oman mielen kanssa, kun ei ole tottunut vain olemaan ja lepäämään. Helppoa se ei ole, mutta yksinkertaisesti on pakko.  

Kahden viikon kuluttua leikkauksesta kävin fysioterapeutilla saamassa ohjeita liikunnan pariin palaamiseen. Sillä sairaalassa kun kysyin lääkäriltä kotiin lähdön yhteydessä että mitenkäs liikunta tämän jälkeen, niin vastaus oli vain “no kun meillä käy yleensä noita toimistotyöläisiä tässä leikkauksessa”. Niin kuin mitä? Olin täysin tiedoton lääkärin kommentin jälkeen miten lähteä liikkeelle ensimmäisten kahden viikon jälkeen, mutta onneksi fysioterapeutti oli osaava ja neuvoi selkeästi ohjeet.  

TREENAAMISEN ALOITTAMINEN  

Aloitin lisäämällä liikkeitä vähitellen ja nostamalla treenipainoja progressiivisesti seuraavien 6 viikon ajan takaisin samoihin painoihin kuin ennen leikkausta. Aloitin 5kg painosta, ja muistan kuinka “pieneltä” se tuntui. Mietin että mitähän muut nyt ajattelee musta kun nostan “niin pieniä” painoja. No, lopulta sillä ei ole mitään merkitystä mitä muut ajattelee, sillä olin vain niin onnellinen ja kiitollinen että pääsin vihdoinkin takaisin liikkumaan, ja tekemään töitä tavoitteeni eteen seuraavien kuukausien aikana. Painoin myös itselleni mieleen, että “muista sitten tämä hetki kun seuraavan kerran kyykkäät isommilla painoilla kuin ennen leikkausta”. Päivä päivältä ja viikko viikolta olin lähempänä tavoitettani, ja päätin tulla takaisin vahvempana kuin koskaan ennen. Se voi olla mahdollista myös sinulle, oli tavoitteesi mikä tahansa!

KAIKELLA ON MERKITYS 

Uskon siihen, että kaikella on elämässä merkitys, vaikka aluksi saattaa tuntua että tehty työ olisi mennyt hukkaan. Takapakista oli kuitenkin paljon hyötyä treenien kannalta, sillä pääsin hiomaan tekniikoita kuntoon ja keskittymään mind-muscle connectioniin. Näiden ansiosta pääsin kehittymään treenatessa paljon eteenpäin. Kaikki asiat järjestyy aina lopulta. Ja voin kertoa, että kyykkäsin isommilla painoilla kuin ennen leikkausta alku vuodesta eli reilu puoli vuotta leikkauksen jälkeen! Miten se olisi myös sinulle mahdollista? Tekemällä töitä pitkäjänteisesti, määrätietoisesti ja oikeanlaisella suunnitelmalla.

Täytyy olla kärsivällinen, sillä tavoitteiden saavuttamisen eteen täytyy tehdä pitkäjänteisesti töitä. Parasta onkin, kun näkee tehdyn työn kehityksen ja sen tuottaman tuloksen. Täytyy oppia arvostamaan omaa kehoa ja terveyttä, sillä terveys ei ole itsestään selvyys. Täytyy olla kiitollinen siitä, kuinka paljon meidän kehot kestää eri asioita ja tekee parhaansa toimiakseen kunnolla ja pitääkseen meidät hengissä. Täytyy olla kiitollinen toimivasta kehosta ja mahdollisuudesta liikkua. 

MUUTOS TREENAAMISEEN SUHTAUTUMISESSA 

Fyysisen kunnon kehittämisen lisäksi on tärkeää kehittää myös mieltä. Palauttavat harjoitukset kuten kävely luonnossa, meditointi, kehonhuolto ja erilaiset liikkuvuus harjoittelut, ajatusten ja tunteiden kuunteleminen ja kirjoittaminen paperille sekä ajan ottaminen rauhoittumiselle ovat keinoja lisätä palauttavia harjoituksia päiviini ja samalla kehittää mielen hyvinvointia, ja opin näiden merkityksestä lisää kuntoutuksen aikana. Palauttava harjoittelu on jopa tärkeämpää kuin se kova treeni! 

Ajatusmaailmani tietystä määrästä treenejä viikossa ja ulkonäkö keskeisestä treenaamisesta mikä aloittaessani 2016 salilla oli, on muuttunut täysin. Terveydellisten haasteiden myötä opin arvostamaan yhä enemmän kehoani ja sitä, mihin kaikkeen se pystyy. Muistutan siis sinua, että älä liiku koska sun on pakko tai vihaat miltä kroppasi näyttää, vaan liiku koska rakastat sitä ja sun keho PYSTYY mihin tahansa mitä päätätkin! Mikä saa sinut saavuttamaan tavoitteesi? Pitkäjänteisyys, kova työ, määrätietoisuus, toimiva suunnitelma ja joustava suhtautuminen treenaamiseen ja ruokavalioon on avaimet menestykseen. Kaikkia näitä avaintekijöitä olen oppinut omien haasteiden myötä, ja haluan myös auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi ja nähdä sinun onnistuvan! Sillä jokaisen vastoinkäymisen jälkeen olet vahvempi. Haluan, että sinäkin voit olla vahvempi versio itsestäsi, sisäisesti ja ulkoisesti. Yhdessä voimme saavuttaa tavoitteesi, sillä yhdessä olemme vahvempia!

♥  

Mona Tuuli 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *